Ik sta bij de herdenking van een verzetsman uit Goes die, vlak voordat Zeeland in najaar 1944 werd bevrijd, standrechtelijk werd geëxecuteerd. Hij werd met een andere Zeeuwse man die tegen de bezetting destijds verzet bood, simpelweg vermoord door de bewakers die hen samen naar de Randstad zouden brengen voor verhoor en berechting. Het is deze 4 mei 2024 qua temperatuur een frisse lentedag en het kan je vrijwel niet ontgaan zijn de laatste dagen: het is overal nat en de grond is sompig.

Hoewel het dus qua buitentemperatuur fris is, ben ik warm van emoties. Dat ik hier mag staan in een land vrij van oorlog sinds 1945. Dat er meer mensen zijn die ook hier en nu hun aandacht, tijd en respect betuigen. Aan een onbekende persoon, echter hij had mijn opa of vader kunnen zijn die destijds beiden in Den Haag op hun eigen wijze meerdere verzetsacties hebben verricht. Na de herdenking reflecteer ik met belangstellenden en we praten erover na. Dat vrijheid onlosmakelijk is verbonden met jouw omgeving, de ander. Anders verwoord door Jules Deelder:

“De omgeving van de mens is de medemens.”

Een gezamenlijke taak en verantwoordelijkheid. Ook bespraken we het verschil buiten van fris en toch warm. Onwillekeurig kwamen beelden naar voren van een uitvaart die ik mocht begeleiden. Bij het bespreken van de overledene zijn uitvaartwensen werd duidelijk: herdenk en laat mij los vanuit een ruimte met hout. Mag binnen of buiten zijn, een houtvuur erbij en kom daar intiem samen. Daarbij kwam de vraag, of ik een bij deze wensen passende locatie wist. Ik benoemde ‘De Koffietuin’ in de zak van Zuid Beveland. Een overdekt terras met nabij blokhutten, midden in de natuur. Aan sfeer en houtvuur geen gebrek. De uitvaartkist kon centraal in het zicht op een overdekte vlonder staan. Ondanks dat meneer, zijn partner en ik voor de uitvaart in twee gesprekken vrijwel alles hadden voorbereid, was uiteraard niet de periode of het weer precies in te schatten.

Meneer overleed midden in de winter, hij was vrij van de pijn. Van zijn echtgenote en familie vernam ik, dat zijn uitvaartwensen ook precies zo uitgevoerd dienden te worden. Op de dag van de uitvaart waaide het flink en daags ervoor had het evenzo geregend. We waren buiten met familie en genodigden onder de overkapping. Ondanks de koude buitentemperatuur werd er een mooie herinnering opgebouwd die, zoals de diverse vuurkorven, zeker ook verwarmde. Zijn uitvaart werd uitgevoerd zoals meneer het wilde. De kou was echter in naschouwen ook zeker niet door hem erbij gewenst.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.