Het was een kostbaar beeld: vier jonge meisjes die een taakje hadden bij de uitvaart van hun oma, die veel te vroeg en te jong stierf. Bij de uitvaart hadden we een passende locatie gezocht. De meisjes mochten met een dienblad glazen, kopjes en schotels naar de keuken brengen, toastjes uitdelen, enzovoort. Natuurlijk, in het begin best spannend. Weliswaar, zij  hadden ‘afleiding’. Hun ouders en opa hadden zo ook extra ruimte voor hun genodigden.

De uitvaartkist was mooi voor oma versierd. Telkens weer een voor het oog eenvoudig, maar juist zo’n sterk element voor kinderen (en oudere kinderen 😉) om in woorden en tekeningen dag te zeggen. Door de ontspanning van hun taakje en een ballenbad waar ze even in mochten spelen, was er ook alle aandacht wanneer het gewenst was. Hun moeders hielden een korte speech. “Praat met elkaar, herdenk en spreek over mij met een toost op mijn leven.” Dat had mevrouw haar man en kinderen als wens voorgelegd voor het overlijden. Zo voldeden we als gezelschap aan haar verzoek. Ik hoorde een warme herinnering aan haar ontstaan. Gaandeweg het bespreken van de uitvaart werden diverse gewenste invullingen en elementen besproken.

Wat doet u als u een onvervulde wens hoort? Meneer benoemde: “we wilden samen, mijn lieve schat en ik, nog zo graag terrasjes bezoeken. Daar genoten we altijd van!” Het werd een intens moment. Ongewoon maar juist dierbaar. Mevrouw werd van binnen de locatie naar het buitenterras begeleid door haar gezin. Daar werd toegewerkt naar een toost op haar leven. Iedereen kreeg er rustig de tijd voor. Fijn dat we dit konden regelen. Een wens uitvoeren! De achtergrondmuziek klonk, familie en genodigden deelden intense momenten. Bemoediging werd gedeeld en samen werd aan een herinnering en beleving gebouwd. Het deed de sfeer en het geheel aan mevrouw haar uitvaart goed. Stilte hoort daar ook bij. Het geeft een extra dimensie. Soms kan iets zo mooi en gevoelig zijn, dat we als mens even stilvallen. Met trillende handen liep ik met mijn glas (appelsap) naar de uitvaartkist. Toost op het glas van mevrouw dat daarop stond en zei: “ik had u graag bij leven ontmoet”.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.