De rouwauto hoor ik rijden terwijl ik voorloop. Er ligt een veel te jonge en mooie vrouw in. Haar partner is chauffeur. Een sprankelend leven ging heen door ingrijpende ziekte. Haar kinderen lopen erachter samen met hun vader. Het kost niet veel inlevingsvermogen om enigszins een indruk te krijgen wat er in hun allen omgaat. Mevrouw was graag bij de Oosterschelde en -met medewerking van de gemeente- kon haar wens die ze had uitgesproken, op meer dan respectvolle wijze uit worden gevoerd: met de stoet daar langsgaan! Het indrukwekkende Nationaal park ligt er als altijd mooi bij. Oesterbanken zijn enigszins drooggevallen en de Zeelandbrug blinkt ons tegemoet. Die zal verbinding vormen naar het eiland waar het afscheid zal plaatsvinden. Mensen staan in een lange rij om hun laatste groet te brengen: beter op de dijk met alle ruimte dan midden in het dorp waar we vandaan vertrokken. Een zachte bries waait, de zon schijnt, een grote school steltlopers en diverse meeuwsoorten vliegen in scholen over ons heen.  

Een dergelijk beeld sla je op met alle zintuigen en als dat geheel goed functioneert, dan wordt dat een sterk beeld. Bij vertrek thuis werd de klok geluid wat een eerbiedig element is: een groet vanuit het dorp waar werd geleefd en van alles werd beleefd. Op de dijk was het eerst stil: beelden die we opdoen en vertalen naar emotie verstillen de mens. Regelmatig klonk ook een gewenst en gepast applaus: een wijze van groet die haar begeleiders ondersteunde bij de gang die zij moesten maken. Al waren het de eerste onderdelen op de dag van de uitvaart, elke stap die we namen bracht ons dichterbij het definitieve afscheid. Er ontstonden in prachtige muziek -thuis en onderweg- ook nieuwe momenten die steun en kracht in zich hadden en waarop met tevredenheid teruggekeken kan worden.

Die mix van onder andere aandacht, steun en bemoediging nemen mensen mee als onderdeel van de uitvaart. Door foto’s, filmbeelden, gesproken woorden, omgevingsindrukken, sfeer en locatie, ontmoetingen, muziek, herinner-dingen…het begeleidt ons gevoel naar herinneringen aan diegene die overleed en diens uitvaart! Dan zorgen een zonnestraal, klokgelui, in stilte je ogen laten spreken, handgeklap, muziek, een woord en zo heel veel meer, dat we niet vergeten ondanks gemis en verdriet.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.