Okay, sommige mensen hebben er veel mee, andere mensen minder of niet. Eind van het jaar beleef ik graag de Top 2000. Een muziekevenement dat de laatste dagen van het jaar continue klinkt en, om in vaktermen te blijven, muzikaal het jaar ‘uitgeleide’ doet. Het luisteren en laveren tussen zoveel verschillende herinneringen doet me echt plezier. Per jaar verschilt de ruimte die ik heb om te luisteren. De muziek voert terug naar momenten van leven. Ik hou van stilte, maar de dagen dat de Top wordt uitgezonden, is er wat mij betreft overal -of zodra het kan- de radio aan.

A Sky Full Of Stars, Avond, Het Dorp, The Sound Of Silence, A Whiter Shade Of Pale, Old And Wise, Who Wants To Live Forever, Tears In Heaven, Yesterday…enkele titels die hoog staan genoteerd. Toen ze afspeelden dacht ik, naast eigen beleving en momenten, ook onwillekeurig aan mijn werk. Momenten dat de muziek klonk bij een uitvaart en de bijzonderheden erbij: bijvoorbeeld dat er grondige motivatie was een lied op een meneer zijn uitvaart te laten spelen. Of dat een gezin telefoons, laptops en een halve doos met LP’s doorzocht voor dat ene nummer…en het vond. Live muziek die werd geregeld…muziek voert ons langs momenten van leven en verbind gevoelen, gedachten en ons doen en laten met de realiteit waarin we leven.

Onderweg was ik in de auto -de radio aan- naar een meneer die de uitvaart wilde voorbespreken. Jawel, klinkt een ander veelgehoord muziekstuk bij een uitvaart Memory van Barbara Streisand. Met meneer en zijn gezin hadden we de kaders geplaatst voor zijn komend afscheid. Het liet me niet geheel los wat de aanhef in de rouwkaart kon worden als voorstel. Met de familie hadden we gesprek over herdenking of afscheid. Gedachten erover lieten me niet los. De volgende dag word ik wakker met een helder inzicht. Herdenken is echt wat anders dan afscheid nemen. Herdenken kan op iemands verjaardag, kan met een feestdag, kan op jubileum zoals een trouwdag, kan -zoals meneer wenste- eind van de middag. Herdenken kan in het café, kan bij het water als de asbestemming wordt gegeven, kan op de natuurbegraafplaats, herdenken kan vaker dan één keer… Afscheid nemen daarentegen is juist meer een specifiek moment, eenmalig. De laatste dag dat je iemand of diens aanwezigheid kan waarnemen. Afscheid nemen kan maar één keer en dat dien je te doen met aandacht, liefde en respect. Als ik de terugweg aanga, klinkt Afscheid Nemen Bestaat Niet….ook vaker te horen bij een uitvaart.

Sneller dan verwacht overleed daags later meneer. Nadat hij thuis is verzorgt en opgebaard klinkt van Queen onderweg hun energieke nummer The Show Must Go On. Bizar eigenlijk: meneer had dat nummer juist gekozen voor de uitvaart als hem uitgeleide wordt gedaan. “Mijn wijze van troost voor het gezin” had hij gezegd. Met een siddering door mijn lichaam vervolg ik mijn weg.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.