Bij de gebruiken en gewoontes rondom een uitvaart horen naast bijvoorbeeld spreken en muziek ook veelal verschillende vormen aan voeding. De cake bij de uitvaart kent al een lange geschiedenis in Nederland: komt oorspronkelijk voort uit het voorkomen van flauwtes bij nabestaanden nadat er rondom het overlijden werd gewaakt en gevast. Tegenwoordig is er van alles mogelijk. Zoete hapjes, hartig belegde minibroodjes met soep tot uitgebreide borrelhapjes en zo nog veel meer. Het is wereldwijd niet anders. Enkele voorbeelden bij recente uitvaarten waar voeding en ritueel -door kleine details- zorgden voor een onvergetelijk geheel.

 Een uitgebreide maaltijd bij een uitvaart of erna komt niet meer vreemd over. De maaltijd delen, verbindt en leidt tot gesprekken gerelateerd aan het herdenken van de overledene. Bijzonder beeld ontstond, dat klein- en achterkleinkinderen op de uitvaartkist tekenden en hun ouders in gesprek waren bij een kom soep.

Steeds meer is gewenst om een toost te brengen tijdens of aan het einde van de uitvaart. Uit dankbaarheid op iemands leven, dat je hem kende, dat zij er altijd voor je was! Standaard lijkt een drankje dan van toepassing, echter recent kwam het prachtige, geheel bij meneer passende en juiste element om een toost te brengen: met een speculaasje! Een prachtig beeld ontstond, alle aanwezigen hadden een speculaasje in de hand en toosten zo eenvoudig, daadkrachtig en onvergetelijk.

Bij het bespreken van een uitvaart kwam ook meneer zijn gedrag, de persoonlijkheid en diens gewoontes ter sprake. Dat spruitjes bijvoorbeeld niet consequent op het bord bleven liggen als hij ze at. Mevrouw vertelde lachend, dat rondom meneer zijn plek aan tafel er vaak spruitjes verspreid lagen in plaats van dat ze gegeten werden. Een levende beleving hieraan, werd een moment dat zorgde voor een glimlach aan die herinnering. Liefdevol, steunend en onvergetelijk.

Of wat dacht u van drop in een pot (van natuurlijk materiaal) meegeven in de uitvaartkist? “Hij at ze altijd, zeker als hij wegging” vertelde zijn vrouw. Zijn overlijden kwam geheel plotseling. Een mooi beeld ontstond bij het definitieve afscheid, dat hij de drop meekreeg voor zijn laatste reis. Eerbaar, dierbaar en wederom onvergetelijk.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.