Een uitspraak die ik recent hoorde en me lang heeft bezig gehouden. Soms maken mensen in enkele maanden zeer veel mee. “De opeenstapeling van wat haar gebeurde na de ingrijpende diagnose zorgde dat ergens de tijd stil stond”. Kenmerkende samenvatting “dat het in 2022 zomer is geweest is me compleet ontgaan”. Soms is er geen of nauwelijks ruimte genoeg om bewust en rustig zaken te overwegen. Juist door de snelheid van een ziekteproces en alle bijkomende consequenties.

 Mensen vragen me wel eens wat ik moeilijk vind aan mijn werk. Is dat de laatste verzorging? Nou nee, want het is een bijzonder moment en veelbetekenend (samen) te doen, als dat mogelijk is. “Al dat verdriet altijd, het is niks voor mij: ik zou spontaan mee gaan huilen” hoor ik ook regelmatig. Dan geef ik veelal terug, “zonder gevoel, kan een uitvaart niet groeien zoals gewenst is: daar sluit ik me dus niet voor af”. Wat bijzonder moeilijk kan zijn, is in gesprek gaan met mensen die van medici hoorden “we kunnen niets meer doen. Er is nog een korte levensverwachting”. Dan ga ik er met enige schroom naartoe, want wie ben ik om aan te bellen en de voorbespreking aan te gaan. Okay, zij heeft mij gebeld, maar dan nog.

Als mensen in hun laatste levensfase zijn, is het verbazingwekkend hoe zij daarvoor de kracht hebben. Juist dan hun naasten ontzorgen, dankbaarheid tonen en liefde uitstralen. Op je sterfbed liggen, zonder enige energie en dan de rouwkaart goedkeuren (behalve de sterfdatum), dat is voor een jonge vrouw gewoon stoer en ik voelde niks meer dan alleen nog respect. De weg naar je sterven gaan, vraagt moed en kracht, maar maakt mensen ook zachter, kwetsbaarder, toegankelijker.

Toen ik haar voor het laatste sprak, wenste ik haar een goede reis. Ook het als een eer te hebben ervaren om haar een fragment uit haar leven te hebben mogen kennen. Verwacht en desondanks plotseling was zij toch nog sterker dan de ziekte, maar dat moest ze bekopen met haar sterven. Samen met haar naasten gingen we verder met wat zij had voorbereid: een prachtig afscheid op de manier zoals zij wilde, op de locatie die ze wilde, met de mensen die ze wilde! Untill we meet again. Je wordt door velen hier gemist!

 

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.