Zo tussen Sinterklaas en de jaarwisseling pakken we massaal een bepaald vast ritme op. Wensen versturen, keuzes waar-met-wie-eten-we-wanneer-wat, kerstconcert bezoeken, Top-2000 luisteren, jaar evalueren en wellicht nieuwe plannen of zelfs voornemens maken. Vaak een volle maand met van alles te doen qua afsluiting en feest vieren. 31 Dagen in December, 23 ervan die veelal volgestouwd worden. Het raast om ons heen, waar is de rust?

Dit alles staat soms in schril contrast met wat ervaren wordt als een melding van overlijden zich voordoet. Dan staat voor de naaste familie alles echt even stil. De tijd in ieder geval. Zomaar enkele praktijksituaties van de afgelopen maand die raakvlakken hebben met rust:

Bij een uitvaart konden we vanaf het begin af aan met de betrokken kinderen stap-voor-stap en alle tijd ervoor nemend de uitvaart vormgegeven van hun ouder. Van vervoer tot bloemen, van sprekers tot muziek…in rust en stijl was het overlijden gegaan en die lijn werd compleet overgenomen door de kinderen bij het regelen van de herdenking. Even later kwam ik in gesprek met een man, zelf reeds opa, die met familie aan het nadenken was hoe dat toch moest met zijn moeder nu vader was overleden. Kon zij wel bij de uitvaart zijn? Haar ziekte bemoeilijkte dat enorm. Er kwam een grote rust toen duidelijk werd, dat de herdenking en uitvaart ook in de woonsituatie kon plaatshebben.

Tegen kinderen die aan bed zaten van een moeder die stierf zei ik: “van onze zintuigen blijft het gehoor het langst intact“. En hoe mooi werd het ervaren dat zij zo dichtbij haar waren en zij de laatste momenten in rust mocht beleven. De woorden van liefde werden uitgesproken, opgeslagen werden ze in ieders hart.Hierbij dacht ik aan een gedicht van Frits Deubel, een man die ik in zijn leven heb gekend:

Wanneer je goed kijkt, zie je veel, dat dingen kan verklaren. Er zal zich dan aan jou wellicht het wonder openbaren, dat waar een hart gesloten is, de deuren zich ontsluiten, terwijl je anders op een muur van angst of zorg zou stuiten. Ga eens met aandacht in een hart. Dan kom je iets te weten, waardoor zo menigeen bemerkt, dat men niet wordt vergeten. Een blik kan heel veel verder gaan, dan alleen naar de ander te kijken. Zo kun je met één oogopslag een medemens bereiken!

 Niet stichtelijk bedoeld, echter ik meen oprecht hierin een goede reden voor iedereen te vinden. Een mooi streven voor ’t nieuwe jaar? Een goede maand gewenst voor een ieder en bedenk, er zijn mensen om u heen die 2019 ingaan en daarbij weten, dat daarmee het eerste of zoveelste jaar wordt ingegaan zonder partner, kind, broer, zus, ouder, opa, oma, familielid, vriend, etc.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt maandelijks over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.