Voor veel mensen begint de dag met koffiezetten, met vers gemalen bonen een zalig bakkie koffie . Een dagelijks ritueel wat voor velen een goede gewoonte en begin van de dag betekenen. Rituelen zijn er elke dag! Bij uitvaart vormgeven zijn ook ritueeluitingen: een groet brengen bij de overledene, een defilé, kaars aansteken, etc. Echter, wat denk je van Chuong Dong? Ik neem je mee bij een recente uitvaart die ik mocht begeleiden.

Bij de uitvaartkist staan fruit, een rijstmaaltijd en wierook. Boeddhistisch gezien om mevrouw van voeding te voorzien op haar reis na overlijden. Een vers broodje vis erbij, omdat zij die ook graag lustte. Met respect neem ik waar hoe een vrouw haar schoonmoeder begeleidt door gebed, diep-buigend en regelmatig slaand op de Chuong Dong. De koperen klok vult de ruimte met gong-geluid, waardoor aanzet komt tot energie, beweging en gedragsverandering. Alle aanwezigen ervaren het ritueel en we horen woorden van betrokkenheid, mededogen en liefdevolle wensen in een andere taal. Onbewust buig ik staand mee…

Rituelen hebben we allemaal besef ik me weer. Het heeft alles te maken met de manier van opvoeding, socialisering, omgang met elkaar en zeker respect. Zintuigelijk ervaar je elk ritueel, waar ook. Van koffie, gebed, wierook, defilé tot een Chuong Dong. Jouw kunst is ervan te genieten, te leren en te respecteren. Nu eerst een bakje koffie!?

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt maandelijks over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.