Er zal hier geen bijzonder recept worden gedeeld over dit gerecht. Nee, het gaat over het betrokken zijn bij en zo onderdeel worden van een uitvaart. Het heeft te maken met omstandigheden waar ik mee te maken kreeg in mijn werk.

 Begin van de nacht. Mijn telefoon ging. “Ken je me nog, Arjen?” Een dame vertelt me aan de telefoon over de aanleiding dat wij elkaar eerder hadden ontmoet. Haar echtgenoot was gestorven. Een lange weg ging eraan vooraf. Kinderen en kleinkinderen hadden hem dag gezegd. In liefdevolle sfeer en met de rust door een ervaren wonder gleed hij weg uit het bewuste leven. Gewenst is, dat ik hun begeleid bij het vormgeven van het afscheid dat van hem genomen zal gaan worden. Subiet maak ik me klaar om het gezin te bezoeken.

 Die nacht wordt al gedeeltelijk gesproken over een aantal elementen van het te vormen afscheid. Meneer wordt verzorgd en thuis opgebaard. De impact van die eerste momenten samen is diepgaand. Soms is er al informatie aan uitvaartwensen bekend, soms ook niet of gedeeltelijk. De tijd nemen en rustig begeleiden bij de besluiten wat wel en wat niet, is dan een goedpassende aanpak.

 In de dagen erna kreeg het afscheid stapsgewijs vorm. We mochten nog met een grote en gewenste groep mensen afscheid nemen… Er bleek warmte, steun en betrokkenheid van mensen om mevrouw en het gezin heen. Ik meldde me eind van de middag om de rouwpost weg te brengen naar het postagentschap. Tegelijkertijd bij het vertrek kwamen buren een complete Lasagne maaltijd brengen. Lijkt misschien een klein gebaar, echter heeft een grote uitwerking. Ik was blij verrast: een prachtig voedzame steunbetuiging, hoe bijzonder!

 Weken hierna. Door de maatregel mogen we intussen niet met meer dan 30 personen bij elkaar zijn. Ik ben in gesprek met een vrouw die zal gaan sterven. Zij vertelde hoe haar afscheid dient te zijn: klein, intiem en intens! Een Farewell-drive was niet gewenst. Maar haar herdenken, dat mag straks anders zijn! Herdenken op haar verjaardag, een feestdag. Herdenken met een grotere groep in een restaurant en later met enkele betrokkenen bij de zee … Afscheid hebben we genomen met aandacht, liefde en respect, herdenken doen we met Bolus en appelflap.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.