Binnen enkele dagen kan je soms heel snel een beeld van een persoon krijgen en bijna iemand leren kennen. Die indruk kreeg ik onlangs door de gesprekken met een familie na overlijden van een vrouw. En door het bezig gaan met teksten schrijven en samen vorm geven van de uitvaart. De voorbereiding daarvan verdient veel aandacht, zodat de uitvoering gaat zoals verwacht. En zo een sterke herinnering te vormen die mensen verder helpt. Vanuit het hart!

Ik realiseer me dat ik een “kleintje” ben in de uitvaartbranche. Ik werk zelfstandig met vrijwel geen inzet van anderen, werk niet met personeel. Waar nodig wordt hulp ingeschakeld. Ik deel mijn eigen tijd in. Dat geeft me de mogelijkheid om er écht voor iemand te zijn die me nodig heeft, vanaf het moment net na het overlijden tot weken na de uitvaart. Net zoveel tijd als nodig is. Daar krijg ik veel voor terug. Rondom een overlijden heb ik gemerkt hoe “open” nabestaanden zijn. De tijd staat stil, er is even niets anders. Het is bijzonder om dan mee te mogen denken in een persoonlijk afscheid, wat al begint bij het verzorgen van de overledene (en soms al eerder). Als je liefde geeft, ontvang je ook liefde, daar ben ik van overtuigd.

Door de gesprekken met een familie en mogen rondkijken in het huis van de overleden dochter, viel zonneklaar op, dat de schilderkunst niet aan haar voorbij was gegaan. De schilderijen toonden een vertaling van haar leven. Een verwerking in verf van diverse periodes. Succes, verlangen en de beleving daarvan alsmede de kracht, liefde, hoop, onzekerheid en machteloosheid die mensen ervaren, dus ook zij. Het is een bijzonder mooie collectie, gemaakt door een vrouw die passie ervoer bij het schilderen. Zij werkte vanuit het hart, dat was te zien!

Gaandeweg de dagen na haar overlijden, werden de details van de uitvaart verder besproken. Over de schilderijen en uitstraling ervan dacht ik na met de familie: hoe zou het zijn als we die zouden mogen gebruiken bij de uitvaart? Dat die naast, achter, ja rondom de uitvaartkist staan van mevrouw? Lieve mensen, het werd een bijzonder beeld in de aula. Het levenswerk van mevrouw etaleerde zich op het netvlies van iedere aanwezige op een innige, direct pakkende en iedereen aanrakende wijze. Een beeld van mevrouw én haar kunst dat zich vastzette als duurzame herinnering aan haar in ieders hart!

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.