Het was rond middernacht dat zij overleed. Familie en bekenden werden gebeld, daarna werd ik telefonisch benaderd. Met familie maakte ik zo afspraken voor de korte termijn omtrent het opbaren en om in gesprek te gaan. Samen met de partner, dochter en kleindochter stond ik later die dag na het regelgesprek aan het sterfbed van mevrouw en met elkaar hebben wij haar verzorgd. Kleding werd uitgezocht en heel voorzichtig werd mevrouw in de kist gelegd. Een onuitwisbaar, kostbaar moment voor de familie. Wat voor altijd bewaard wordt in de herinnering.

 Ervoor zorgen, dat een overledene wordt verzorgd is -en blijft- een kostbaar moment. Het gaat dikwijls -en ook ditmaal- gepaard met een lach en een traan. We spraken met elkaar en wat bleek: Oma had altijd last van koude voeten. Dan is het een geruststellende gedachte dat daar op heel persoonlijke wijze aandacht aan geschonken kan worden. En dit gebeurde door mevrouw twee paar sokken aan te doen. Zeker een teken van liefde en zorg voor iemand van wie je intens hebt gehouden.

Mijn zorg voor een uitvaart begint vaak al voor het overlijden. Wanneer mensen je het vertrouwen geven om wensen vast te leggen. Om een deel van de uitvaart -zoals de rouwbrief schrijven- alvast voor te bereiden. Het is mijn zorg, dat de uitvaartwensen, de beleving, de herdenking en herinnering aan de dag van de uitvaart worden nageleefd, zodat familie daar kracht aan kan ontlenen en gesterkt verder gaat.

Ook een signaal van zorg om op de uitvaart-dag pas na vertrek van de familie weg te gaan van de uitvaartlocatie. Mochten familie of gasten nog vragen hebben, dat ik er ben om die te beantwoorden. Ik zag dat onlangs gebeuren: personeel van de koffiekamer kreeg vragen van de familie waar ze geen raad mee wisten. Werkwijze die meer gebaseerd is op budget-uitvaart, daar wil ik positief verschil.

De uitvaart is niet alleen de dag van afscheid, begraven of cremeren! Net zo min dat een maaltijd alleen het nuttigen daarvan is. Het recept en het bereiden horen erbij, samen ontstaat zo de maaltijd. Zo is de gezamenlijke zorg van een mooie herinnering aan de uitvaart vormgeven sterk verbonden aan diverse aandachtspunten en momenten. Dan past teruggaand naar de inleiding, geheel bij een vraag bij de verzorging van mevrouw “is het vreemd dat Oma twee paar sokken aankrijgt?” Bewogen én met een lach antwoordde ik “Welnee, dat hoort bij oma”.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.