De achterliggende tijd mochten we veel verschillende uitvaarten verzorgen. Aan de basis van elke uitvaart diverse manieren waarop mensen stierven. Verwacht overlijden door leeftijd en ziekten. Compleet overdonderend en totaal onverwacht overlijden. Een natuurlijk overlijden waar de overledene en familie in wezen al maanden naar uitkeken en men dankbaar was dat lijden bespaard was gebleven. Overlijdens waar nabestaanden met een zekere rust en opluchting op terug keken of juist boosheid en verwarring. Telkens weer wisselende intensiteit van gevoelens en specifieke gedachten die er waren. Telkens weer werden mensen in hun dagelijks leven geconfronteerd. Werden we niet allen ook geraakt door het ongeluk in Oss of de Tsunami dit weekend?

 Weet je Arjen, het is zo heel anders dan ik me had kunnen voorstellen zonder hem. We hadden vroeger wel eens woordenwisselingen en het was niet altijd fijn met elkaar. Wat wil je… 67 jaar met een partner samen leven is geen kleinigheid en het vraagt liefde en energie dat zo te houden. Ongewild en hoewel verwacht, nu ligt zo plotseling de rol van weduwnaar voor me. Dit onbekende verdriet raakt me diep, ‘k heb er geen woorden voor. Oemoemenoe?”

Een stukje uit een gesprek waarvoor ik toestemming kreeg het mee te nemen in deze column. In andere gesprekken kwamen soortgelijke reacties op de rol van weduwe, weduwnaar, wees of ouderloos worden. Dat raakt mensen in hun hart op plekken waar ze niet eerder dat intense gemis opmerkten. De niet goed in te voelen verlatenheid en het onwerkelijke gevoel van onzekerheid en eenzaamheid die soms knetterhard insloegen. Door een overlijden worden mensen met de eigen machteloosheid en sterfelijkheid geconfronteerd. En, hoe dichterbij dat overlijden plaats heeft in familie-, vrienden- of kennissenkring, hoe intenser de gevoelens kunnen zijn. Gevoelens van intens verdriet, soms opluchting omdat iemand niet meer hoeft te lijden, soms verwardheid en boosheid om het in beleving onterechte overlijden. Ook komen dankbaarheid, angst, frustratie of juist weer voldoening van een voltooid leven voor. Het zijn slechts enkele gevoelens van de vele soorten die we als mens kunnen ervaren. Het maakt ons menselijk dat we ze ervaren, dat we ze moeten meemaken! Niemand gegund, echter het gebeurt! De rol van nabestaande wordt opgedrongen en voor de invulling ervan sta je er opeens alleen voor. Of toch niet?

Ik reageerde naar meneer “…niemand rouwt op dezelfde wijze. Iedereen ervaart het op de eigen manier. Er zijn mensen die huilen door verdriet, echter…als je niet huilt, rouw je dan niet? Dat is dus niet zo, soms komen de tranen pas maanden later. Je kunt niet een opleiding, cursus of studie volgen voor de rol van weduwnaar (weduwe, wees, etc.) De praktijk van ons leven en alle lessen die we meekregen is bepalend hoe we ermee omgaan”. Iedereen heeft recht op het eigen verdriet en…aandacht van mens-tot-mens in geval van nood, vergeet elkaar niet!

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt maandelijks over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.