Het beloofde qua weer een mooie zomerdag te worden. De zon straalde uitbundig. Vandaag een familie begeleiden bij de begrafenis van hun moeder, oma en ‘oudoma’. De meeste benodigdheden zijn vanochtend alvast naar de kerk gebracht, de laatste checks zijn gedaan. Vanmiddag omkleden en de herdenkingskaartjes en de laatste zaken voor de uitvaart ophalen. Plots gaat de telefoon… 

Stapsgewijs

Een huisarts verzoekt om een familie bij te staan. De vader is overleden en de kinderen zijn nu ouderloos. De tijd is er gelukkig om hen direct te bezoeken. Zij waren na mijn binnenkomst net klaar met de laatste verzorging van hun overleden vader. We spreken enige zaken door. “Papa heeft alles goed geregeld” zegt 1 van de kinderen.“ Hij heeft alles doorgesproken, we weten precies hoe zijn uitvaart moet gaan en wat van ons verwacht wordt”. In de woorden is verdriet, trots, zekerheid en ook weer radeloosheid te horen, volledig indenkbaar! In 1 zin is te horen hoeveel liefde, ontzorging, strijd en moed door hun overleden vader de laatste jaren is gegeven. De kinderen vertellen dat hij vaak zei ‘het is nu tijd voor…” en dan vertelden ze van hoe hij de laatste maanden stapsgewijs had gepland. Een vader met zijn kinderen, een man die wist dat hij 2018 niet zou halen, maar daar wel op hoopte. We bespreken de eerste stappen die enige rust bieden voor de dag: de opbaring en regelgesprek worden ingepland.

Loslaten

Begin van de avond kom ik terug bij de kinderen en hun gezinnen om de uitvaart van hun vader verder te bespreken. Iedereen heeft inbreng en samen wordt de uitvaart verder ingepland. Het afscheid wordt rustig doorgenomen, dat verdient niet alleen deze uitvaart…elke uitvaart vraagt tijd, is uniek en vraagt om aandacht! Iedereen kan een taak hebben en hoe groot of hoe klein ook, ervaring leert dat samenwerken in een dergelijke situatie, juist verbondenheid geeft en een hele stapel aan herinneringen waar men op kan terugkijken. Een hele week werd intensief met de kinderen en omringende familie opgetrokken. Dan is de dag van de uitvaart. Volgens hun wens is de rouwauto niet opvallend – neutraal grijs – de kinderen rijden beurtelings mee. Natuurlijk is er verdriet en natuurlijk is het verlies en naderend afscheid duidelijk voelbaar. Bij het verlaten van het dorp wordt de klok geluid uit eerbied naar de overledene. Eén van de kinderen rijd met mij mee en het raakt me als wordt gezegd “Arjen, nu is ’t tijd voor loslaten. Paps heeft dat goed geregeld! Dank je voor de begeleiding hierbij.”

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

 

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.