Bij de uitvaartlocatie kwam ik aangereden met mevrouw, ik kende haar inmiddels enkele jaren. De locatie was precies passend voor de sfeer. Zo gekozen, want vlakbij de werkplek waar de overleden vrouw een werkzame periode als molenaar haar passie had gedeeld met mensen: een prachtige molen. Uit respect was die, zoals molens in de omgeving, in de rouwstand geplaatst. De wieken stonden stil, niet in het midden maar iets naar rechts. Zij had er (jonge) mensen instructie gegeven en ervoor gezorgd dat het ambacht molenaar zijn aan belangstellenden werd doorgegeven. Niet dikwijls is een dergelijke combinatie in sfeer zo precies passend te maken. Een bekende werkplek, de ruimte om haar uitvaart vorm te geven en het weer dat precies goed meewerkte.

Mevrouw werd in de ruimte geplaatst waar familie en genodigden bij haar konden zijn en een rustig moment konden beleven. Het was er eerst stil en naarmate er meer genodigden kwamen, vulde de ruimte zich met geluid van ontmoetingen. Menigeen liep alleen of samen met een ander voor aanvang van het afscheid nog een ronde bij de dichtbij staande molen langs. Gewaardeerd en rustgevend dat we daartoe de ruimte hadden ingepland, want de wieken stonden gedwongen stil zoals de tijd door verlies en overlijden vaak ook stil kan staan.

“Een molen draait niet altijd, dus hoeven wij als mensen ook niet altijd door te malen”

Een uitspraak die ik hoorde zeggen in het gezelschap die past in deze context. Het stimuleert te luisteren naar de wind in je leven, de juiste herinneringen te koesteren en keuzes te maken. De ontvangst, het afscheid en samenzijn vloeiden in elkaar over. Haar uitgeleide doen, diende zich aan. De genodigden en familie vormden een mooie erehaag. Haar kinderen en kleinkinderen begeleiden mevrouw nog eenmaal rondom haar molen! Sowieso al een groots gebaar en zeker met het beeld en machtige geluid van draaiende wieken in een stevige wind. Vanuit de gedwongen stilte, waar zij eerst in verkeerden, kregen zij de vrijheid: een spontane actie van haar leerlingen. Het ritme van de vier draaiende wieken bleek vrijwel gelijk aan onze pas. De gedachte erbij ontroerde: vergeet me niet, dank dat je er was, herinner mij, het ga je goed.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.