“Kijk nou zeg!” hoor ik de dochters met diverse emoties hoorbaar in hun stem zeggen. Twee doosjes met hun as-sieraad waren uitgepakt: een Libelle as-hanger en een bedelhanger. Blijdschap werd vermengd met geroerd zijn door hun moeder weer vast te kunnen houden. Weer bij hun te kunnen dragen. De tranen waren een mengeling van verbondenheid op dat moment met een diep voelend-weten: mama is echt overleden! Want, ondanks dat we als mensen de overledenen zien én bij de uitvaart zijn: het in je diepe innerlijk landen van zo’n gegeven is veelal later dan we denken. Dan kan een monument bij een graf, een urn, sieraad of een andere uitingsvorm juíst bevestigend werken.

Voor mij als uitvaartverzorger lijkt het dan op een gewone deurbel die ik al vaker indrukte. Toch, wetend dat ik enkele attributen bij me heb die voor de familie erg veel gaan betekenen, maakt het toch anders. Pakketjes afgeven is niet zo moeilijk. Wetend dat een sieraad of urn juist een diepe betekenis voor mensen kan hebben, maakt aanbellen al anders. Ook een grafmonument is soms voor mensen een reden -om soms letterlijk en figuurlijk- houvast aan te hebben. Terecht! Want aan welke uitingsvorm dan ook: herinneringen worden bewust, confrontatie in het heden evenzo en denken ontwikkeld aan de toekomst: Hoe zal het gaan? Wat kan / wil ik? Waar ga ik heen?

 We praten wat met elkaar over de uitvaart, de reacties en hoe het nu ging. “Kijk nou zeg, maar dát is bijzonder…” hoor ik weer zeggen. Een vinger van 1 van de dochters wijst naar buiten. Najaar 2019, wie verwacht dat nu nog. Een Libelle vliegt statig langs het raam. We zijn geroerd en verward door het bijzondere samenkomen van geborgenheid, een signaal van liefde. Het bij de familie thuisbrengen van mevrouw werd een bijzonder waardevol moment. Als dan een éénheid waargenomen wordt, de cirkel-van-het-leven, dan is dat met recht een grote reden voor dankbaarheid!

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.