De kleindochter stond op. Zij bracht een kort, krachtig en intens gedicht, deelde dit met alle aanwezigen. De muziek startte direct opvolgend en met gracieuze bewegingen danste zij op alom bekende en eeuwenoude tonen een laatste groet naar haar overleden oma. Inderdaad, kippenvel en zo prachtig mooi, passend en alleszeggend. ‘Daar sta je dan’ dacht ik, ‘toeschouwer van een wonder aan verbondenheid bij een uitvaart!’

Samenzijn, verbondenheid, verwantschap. Elementen die we als mens nodig hebben. Ze ontstaan vaak al voor de geboorte en duren evenzo vaak tot na overlijden. Hieraan dacht ik tijdens de prachtige dans maar ook bij twee broers die enkele maanden na elkaar stierven. Tijdens het leven samen goede en slechte tijden gekend. Bijzonder was de verbondenheid na hun beider uitvaart, toen ik ashouders bij de familie thuis bracht. In een passend herdenkingsmonument, het was toch een bijzondere rit om te maken.

Een ander moment waar ik afgelopen week ervoer wat de kracht van verbondenheid betekent, was een dialoog met als thema zelfmoord en de gevolgen ervan. Bij het samen erover nadenken en praten ontwikkelde opeens een verdrietig gevoel in mij. Want, zelfmoord is een groot maatschappelijk probleem. Gemis aan onderlinge verbinding tussen mensen is een motief. We hebben elkaar als mensen keihard nodig en de onzichtbare eenzaamheid bij jong-en-oud die soms onbesproken blijft kan leiden tot onomkeerbare consequenties. We werden opgeroepen tot onderlinge waakzaamheid en verwijzing naar instanties die luisteren, van hart-tot-hart. Groot respect voor degenen die zo kunnen luisteren, enorm noodzakelijk werk! Ook een opdracht voor ons. In hoeverre let jij op mensen in je omgeving?

De dialoog stond in schril contrast met de uitvaart van een man en een vrouw, maanden geleden. Een echtpaar dat zo geheel en volledig verbonden met elkaar had geleefd. Er werd door familie met zoveel vreugde en dankbaarheid over gesproken. Een twee-eenheid die zo diepgaand, krachtig en intens was, dat zonder elkaar leven niet lukte en men kan dan ook sterven aan een gebroken hart, maanden na verlies en ook na jaren! Als samenzijn zo noodzakelijk is dat gemis en verlies van de ander niet te dragen valt, is zielsverwantschap alleszeggend over zo’n relatie. Mensen met een eigen karakter en lek & gebrek, maar ook voorbeelden hoe krachtig een relatie kan worden. Die band bestaat tijdens leven, doch ook na overlijden van één der partners. Iedereen gaat uiteraard anders om met het gemis en de nieuwe situatie. Toch blijft die bijzondere band met die unieke persoon opgesloten op een speciale plek in je hart.

Lieve mensen, we gaan de zomer tegemoet, vakantie van school, werk, vereniging. Mensen gaan samen weg, echter zijn er ook onder ons die niet weg kunnen of alleen gaan. Is er een reden om niet op elkaar te letten, aandacht te geven of respect te betonen? Je mag je melden, ik luister graag!

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt maandelijks over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.