Als dag en nacht in elkaar overgaan!

 “Dank voor het vertrouwen en ik wens jullie reeds nu meer dan alle sterkte. Ik ben er zodra nodig”. Ik hoor het mezelf zeggen en ik voel een siddering door mijn lijf gaan: waar staan deze ouders wel niet voor in hun leven? In een flits zie ik het korte traject dat zij met hun zieke zoon hebben doorgemaakt de achterliggende maanden. Twee maanden! Toen zij verschrikkelijk en dramatisch bericht kregen, ging ik met het gezin juist met zomervakantie. In twee maanden van gezond naar terminaal.

Zijn ouders hadden me bij hun thuis uitgenodigd nadat we eerst via beeldscherm een gesprek hadden gevoerd waarbij er ook een aantal elementen van hun zoon zijn uitvaart werden besproken. Een uitvaart regelen past voor mij niet in 1 gesprek. Telefonisch en door videobellen kan best één en ander besproken worden, maar door persoonlijk gesprek(ken), is de uitvaart voor nabestaanden veel meer in te leven. Elke uitvaart is éénmalig, in dat moment ligt zoveel kracht.

“Dag en nacht gaan constant in elkaar over, hij is zo moe!”

In het gesprek komt niet alleen de uitvaart ter sprake. Wat is er zo al gebeurt? Hoe ging het dit jaar voor hem, hoe ging het voor hen? Kan je iets vertellen hoe het nu gaat? Als de ouders vertellen van de voorliggende dagen, proef je het verdriet, de bewondering, het respect voor hem en ook begrip om de situatie. “Hij is zo moe weet je: de hele normale structuur is omgedraaid. Soms wordt hij midden in de nacht wakker en kijken we samen het begin van een film. Dan slaapt hij weer, praten we wat en kijken we de film verder. Dan is het voor ons ontbijt. Zo gaat het al dagen en de slaapgedeeltes worden meer: hij is zó moe van de strijd!” Een strijd voor leven, die alle nog aanwezige energie verbruikt en zorgt dat het lichaam niet anders kan dan slapen. Hoe wordt je dan telkens wakker? Dat de dag en nacht continue in elkaar overgaan? Dat vraag ik me af bij het wegrijden bij dit huis. Een buurvrouw verderop zwaait me vriendelijk toe “mooi weer hé” zegt ze nietsvermoedend.

Arjen van de Hee is uitvaartverzorger en vertelt over belevenissen in zijn werk.

Is iemand in je omgeving overleden, wil je informatie of uitvaartwensen bespreken? Je kan direct contact opnemen. Ik ben dag en nacht bereikbaar, 7 dagen per week.

Uitvaartzorg de Schelde hecht volledige waarde aan signalen van klanten. Hiernaast vind je signalen van opdrachtgevers en families die werden bijgestaan. Deze recensies geven een beeld van mijn toewijding aan het leveren van persoonlijke en respectvolle uitvaarten.

Met deze organisaties, leveranciers en gemeentes is binnen en buiten Zeeland al jarenlang een uitstekende en prettige samenwerking. Samen zorgen voor een mooi afscheid!

Wist je overigens, dat ongeacht of en waar er een verzekering is, je bij Uitvaartzorg de Schelde terecht kunt? Polissen van Yarden, Dela en Monuta kunnen ook als basis voor dienstverlening worden gebruikt. Je hebt en had altijd al vrije keuze voor de uitvaartonderneming.